Начало > Без категория > МАЛКО ИНФО ЗА КАЛАН ПИНКНИ-създателката на каланетиката

МАЛКО ИНФО ЗА КАЛАН ПИНКНИ-създателката на каланетиката


Калан Пинкни не е някое медицинско лице, знаменитост или манекен, нито пък кинозвезда или професионален спортист. Тя просто създава и  преподава една от най-оригиналните спортни програми, наречена каланетика.

Родената през 1940 в малко градче в щата Джорджия с името Барбара Бифингер Пфайфер Пинкни,  още от малка страда от сериозни гръбначни увреждания – сколиоза и лордоза, с едното бедро по-високо от другото, и с ходила, силно извити навътре, което я принудило седем години да носи шини за краката, прикрепени за кръста и.

Обича да пътува и посещава много страни, но от това още повече се деформират коленете и гърбът и.
Девето поколение американка, през 1961 се качва на товарен кораб за Германия и оттогава обикаля на стоп света, пропускайки напълно бурните 60-те на страната си.
Рине сняг в Лондон, проследява мигриращи стада в Централна Африка, боядисва палубата на кораб като член на екипажа, продава фъстъци в модерен ресторант в Токио, преподава британско произношение на 400 китайчета в Хонг Конг.

Завръща се в Америка на инвалиден стол, с жестоки болки в коленете и гърба. Посъветвана за операция на коленете и гърба, тя решава първо да пробва с упражнения.

Започва работа в гимнастически салон и едновременно с това изучава класически балет при един последовател на легендарния Мишел Фокен. Натрупва богат опит и основава свой собствен физкултурен салон, където преподава своята ефективна и усъвършенствана програма на хора  с различно тегло, от всякакви възрасти и професии

В началото изпробва няколко вида упражнения, но от тях се влошава и започва да експериментира с различна техника, комбинирана с познатите и упражнения  от балета. Тя открива, че като изпълнява някои съвсем бавни и прецизни движениея, не само че не усеща болка, ами  тялото и изглежда и се чувства по-добре. Приятелите и започват да я питат какво прави да изглежда така добре. Един по един те започват да я молят да ги учи и не след дълго тя вече преподава в апартамента си в Ню Йорк.

Така се ражда каланетиката и се превръща в един от най-популярните видове гимнастика, практикувана от милиони хора по целия свят.

Окуражена от своите курсисти, през  1986 тя се захваща да напише книга, последвана и от първото и видео – „Десет години по-млад за десет часа“, което се превръща в  номер едно за видео с упражнения през 80-те и 90-те.

След това тя пише още няколко книги и развива нови програми с упражнения до към средата на 90-те.

  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар