Начало > Без категория > ПИЛАТЕС – ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО

ПИЛАТЕС – ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО


Какво е ПИЛАТЕС?

Методът Пилатес е уникална система от упражнения за разтягане и за сила, която укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие, слива в едно ума и тялото и прави фигурата по-стройна.

Едно от големите предимства на пилатеса е, че функционира добре при различни хора, независимо от тяхната възраст, пол и ниво на трениране. Рискът от нараняване е сведен до минимум.

Системата Пилатес не е просто серия от упражнения. Това е последователност от движения, ангажиращи и тялото и ума, които се изпълняват на специални уреди и се водят от добре подготвен инструктор, особено в началото, докато тялото на човек привикне към упражненията.

Методът Пилатес се практикува с помощта на няколко уреда, като главният от тях се казва Реформър, който представлява дървена рамка, с големината на легло, с подвижна платформа, с пружини и др.
При метода Пилатес се използват повече пружини, защото при пружините силата на противодействие се контролира. Многофункционалността на уреда позволява правенето на редица упражнения. Практикуващите Пилатес използват и по-малки предмети като топки, пружини и ластици.

ФИЛОСОФИЯТА на метода Пилатес се съсредоточава върху приучването на ума и тялото да работят заедно за постигане на добра цялостна физическа форма и психическо разтоварване.

ЦЕЛИ на Пилатес:

– да се постигне равновесие в тялото

– да подобри кръвообращението

– да отстрани стреса

–  да повиши издържливостта

– да подобри цялостния външен вид и самочувствие.

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ

  • КОНТРОЛ      
    Основополагащо за този вид тренировка е контролираното изпълнение на всички упражнения и движения. Така се засилват дори и най-малките „помощни мускули“.
  • КОНЦЕНТРАЦИЯ
    С помощта на концентрацията се постига хармония между тялото и духа. Всяко движение трябва да бъде съзнателно контролирано, вниманието е изцяло насочено върху тялото.
  • ДИШАНЕ
    Съзнателното дишане играе важна роля при Пилатес. То трябва да повиши контрола върху тялото. Затова се тренира дишането в диафрагмата.
  • ЦЕНТРИРАНЕ
    Със центрирането се има предвид засилване на средата на тялото, така наречената Powerhouse – от гръдния кош до гърба, и включва всички важни органи. Подсилването на тази мускулатура укрепва преди всичко гърба и въздейства положително при болки в гърба.
  • ОТПУСКАНЕ
    Съзнателното отпускане помага в случаите, когато не трябва да се натоварва дадена част от тялото, защото не участва в упражнението.
  • ПЛАВНИ ДВИЖЕНИЯ
    Всички упражнения се изпълняват с плавни движения, без дълги прекъсвания. Няма несвързани и резки изолирани движения.

снимки: pilates.about.com

  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар