Начало > Без категория > Свински пържолки с гъби на фурна

Свински пържолки с гъби на фурна


Тъй като нямаме скара или барбекю, правя пържолките на фурна. Това си ни е традиционно празнично ястие, което се харесва на всеки от семейството.

Купувам 5-6 бр. вратни пържоли,  начуквам ги добре с дървеното чукче. След това ги намазвам от двете страни с подправките: ситно стрита чубрица, червен пипер, пикантина, чеснов прах, самардала и др. на вкус /напр. малко черен пипер, босилек, целина/. Слагам ги в тавичка, отгоре заливам равномерно със соев сос, малко червено вино и зехтин. Оставям за поне 2 часа в хладилника. През това време измивам гъбите добре, нарязвам ги на парчета – по-големи. Нарязвам и една главичка каба лук, праз или пресен лук, в зависимост от вкусовете и го задушавам с малко зехтин в тавата, в която ще се пекат пържолките. След това слагам пържолите,  гъбите нареждам между пържолките и малко върху тях. С една чаша вода изплаквам съда, където са били пържолите, за да оберат останалите подправки и заливам отгоре. По преценка може да се добави още соев сос или сол. А колкото до солта да се внимава, защото и пикантината и соевия сос са солени и има опасност от пресоляване. Който обича да има по-вече сосче яденето, може да добави още една чаша вода. Леко разтърсвам тавичката, за да се разбърка всичко равномерно.Слагам да се пече на умерено загрята фурна по средата. По някое време, като гъбките си пуснат малко сокчето, с една лъжица взимам от соса и заливам пържолите отгоре. След това пак оставям спокойно да се запече. За да сте сигурни, че е готово, пробвайте леко с вилицата крайчеца на някое парче дали се дели месцето. Ако се отделя лесно, значи е готово.

Да ви е сладко и наздраве:)

Категории:Без категория Етикети:, , ,
  1. tutankhamon661
    януари 17, 2011 в 10:04 am

    Апетитен постинг. Вече ми се дояде.

  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар